Nieuws

Home»Actueel»Nieuws

Legionella, praktische tips

Wat houdt de ziekte in? De ziekte wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en kan in verschillende vormen voorkomen. De lichte vorm van de infectie is de legionella-griep. De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking.

Waar bevindt de legionellabacterie zich? De legionellabacterie komt overal in de natuur voor en ook in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie dan niet schadelijk is. Het gevaar van de bacterie is dat zij zich tussen een temperatuur van 25 en 55 explosief kan vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat kunnen de bacteriën snel aangroeien.

 Hoe kan men besmet raken? Als besmet water wordt verneveld kan de bacterie worden ingeademd. Dit kan een besmetting veroorzaken. U kunt echter met een gerust hart (leiding)water drinken.

Praktische tips om besmetting te voorkomen

Het risico van besmetting is te verkleinen door de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Voorkom directe verneveling

 

  •  Zorg ervoor dat de temperatuur van de warmwatervoorziening minimaal 60 graden is.        De bacterie kan namelijk niet leven bij temperaturen boven de 60 graden.

•     Bij aankomst altijd de leidingen doorspoelen met koud en heet water totdat het water écht koud óf heet is. Leg de doucheslang in een emmer met een dweil erop om directe verneveling te voorkomen. Verwijder eventueel de douchekop en spoel u af met de slang.

•     Een tuinslang na gebruik goed leeg te laten lopen. Spoel bij gebruik eerst de slang krachtig door en voorkom verneveling. Dit kan door de uitloop onder water te houden of bijvoorbeeld de emmer af te dekken met een dweil.

Terug naar de nieuwsberichten

Aangesloten bij

Bent u eigenaar van een caravan op ons park?